Répertoire du corps professoral
André Marette
Professeur titulaire
(418) 656-8711, poste 3781
Andre.Marette@criucpq.ulaval.ca
Université Laval, Hôpital Laval
2725, chemin Sainte-Foy
4e étage
Microbial determinants of the therapeutic response to ellagitannin polyphenols for hepatic steatosis
Programme: Proof-of-Principle 2024: Microbial biomarkers of disease and therapeutic response
Organisme(s) subventionnaire(s): Weston Family Foundation
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 décembre 2024
au 31 mars 2027
Effects of egg yolk granule fractions exposed to high hydrostatic pressure on the metabolic health of obese mice
Programme: Projet subsidiaire d'un regroupement stratégique
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 22 novembre 2024
au 21 novembre 2025
Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Université Concordia, Institut national de recherche scientifique (INRS), Université du Québec à Rimouski, Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université McGill, Université Laval - Fonds internes, Merinov - Centre d'innovation de l'aquaculture et des pêches du Québec
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2024
au 31 mars 2030
Chaire Valbiotis sur la recherche translationnelle des mécanismes d’action de composés végétaux sur la stéatose hépatique métabolique
Programme: Chaire de recherche en partenariat
Organisme(s) subventionnaire(s): Valbiotis
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 4 janvier 2024
au 3 janvier 2029
Comparaison des effets métaboliques d’isolats protéiques de caséines et de pois et de fromages et analogues végétaux de fromages élaborés à partir de ces isolats à l'aide de modèles in vitro et in vivo humanisés
Programme: Subvention à la recherche en nutrition
Organisme(s) subventionnaire(s): Les producteurs laitiers du Canada, MITACS Inc.
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 janvier 2024
au 31 août 2026
Demonstration of the prebiotic effects of camu-camu consumption against obesity-related disorders in humans
Organisme(s) subventionnaire(s): Weston Family Foundation
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2023
au 30 avril 2025
Nutrient sensing mechanisms underlying the metabolic effects of dietary proteins in obesity and type 2 diabetes
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 octobre 2023
au 30 septembre 2028
Role of altered production of branched-chain hydroxy acids (BCHA) in the pathogenesis of type 2 diabetes (T2D) and fatty liver disease and its prevention by BCHA-supplemented yogurt
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2023
au 31 mars 2028
Nanomatériaux pour cibler le microbiote intestinal et altérer le métabolisme des acides biliaires
Programme: Projet de recherche en équipe
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2023
au 31 mars 2026
Mitochondria bound to lipid droplets as new regulators of insulin resistance
Programme: Subvention de fonctionnement : Mettre fin au diabète
Organisme(s) subventionnaire(s): Diabète Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 décembre 2022
au 30 novembre 2025
Validation de la mesure d’expression génique unicellulaire à partir d’un échantillon de tissu hépatique chez des sujets avec une suspicion clinique de stéatose hépatique non-alcoolique.
Programme: Nouveaux Centres et Instituts de recherche - Subventions régulières
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 24 août 2022
au 31 mars 2025
Host iNOS dictates gut dysbiosis, bacterial translocation and tissue insulin resistance in murine and human obesity
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juillet 2022
au 30 juin 2027
Économie salariale générée par la subvention NIH 131733 utilisée en fonds de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Université Laval - Fonds internes
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 12 mai 2022
au 30 avril 2026
Multiparametric MRI for the investigation of coronary microvascular disease
Programme: Subvention de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): National Institute of Health (USA)
Type de financement: Subvention
Établissement tête: University of Virginia
Du 12 mai 2022
au 30 avril 2026
Fonds de recherche Pfizer sur la pathogenèse de la résistance à l’insuline et des maladies cardiovasculaires
Organisme(s) subventionnaire(s): Fondation de l'Université Laval
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 mai 2022
au 30 avril 2025
Aim 3b - Antimicrobial resistance genes in bioaerosols in Canadian arctic, rural, and urban environments: sources, profiles, transport and fate
Programme: Frontières de la découverte : Résistance aux antimicrobiens dans l'environnement
Organisme(s) subventionnaire(s): Conseil de recherches en sciences naturelles et génie Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 27 janvier 2022
au 30 novembre 2025
A new focus on protein and the gut microbiota to explain health benefits of dairy foods
Programme: Subvention à la recherche en nutrition - Appel spécial
Organisme(s) subventionnaire(s): Les producteurs laitiers du Canada, MITACS Inc.
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 janvier 2022
au 30 juin 2026
Valorisation Intégrée des co-produits par des Technologies ALimentaires écoefficientes dans le cadre d'une Économie circulaire (Consortium VITALE)
Programme: Subventions Alliance
Organisme(s) subventionnaire(s): Montpak International inc., Amer-sil, Exceldor Coopérative, Lactalis Canada, Fruit d'or inc, Eurodia, Conseil de recherches en sciences naturelles et génie Canada, Olymel, Innodal
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 15 avril 2021
au 14 avril 2026
Interactions between Nordic environment and Chronobiotics: Impact on cardiometabolic and neurometabolic health
Programme: Sentinelle Nord - Deuxième appel à projets majeurs
Organisme(s) subventionnaire(s): Secrétariat des programmes interorganismes à l’intention des établissements, Fondation de l'Université Laval
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2020
au 31 décembre 2024
Extreme zooming on intestinal permeability and the western-style diet: Unravelling the role of dietary antigens on the prevalence of cardiometabolic and mental health diseases in the North
Programme: Sentinelle Nord - Deuxième appel à projets majeurs
Organisme(s) subventionnaire(s): Secrétariat des programmes interorganismes à l’intention des établissements
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2020
au 31 décembre 2024
Antimicrobial resistance genes in bioaerosols in Canadian arctic, rural, and urban environments: sources, profiles, transport and fate
Programme: Frontières de la découverte : Résistance aux antimicrobiens dans l'environnement
Organisme(s) subventionnaire(s): Conseil de recherches en sciences naturelles et génie Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 décembre 2019
au 30 novembre 2025
Impact d’un remplacement de sucre raffiné par du sirop d’érable sur les facteurs de risque cardiométabolique
Organisme(s) subventionnaire(s): Fondation J.-A.-De Sève, Ministère de l'agriculture, des pêcheries et de l'alimentation, Producteurs et productrices acéricoles du Québec, MITACS Inc.
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 janvier 2019
au 31 décembre 2024
Financements des 2 dernières années
Valorisation de biomasses marines et végétales et subjectivation d’ingrédients bioactifs
Programme: Accélération Québec (MITACS et gouvernement provincial)
Organisme(s) subventionnaire(s): MITACS Inc.
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 15 mars 2023
au 14 mars 2024
Étude sur l’effet de la restriction thérapeutique des glucides sur le renversement du diabète de type 2 dans un contexte végétalien
Programme: Accélération Québec (MITACS et gouvernement provincial)
Organisme(s) subventionnaire(s): MITACS Inc.
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 25 juillet 2022
au 24 mai 2023
Dual anti-inflammatory and glucoregulatory actions of a small molecule analogue of the omega-3-derived pro-resolving protectin DX (PDX) for the treatment of obesity and insulin resistance
Programme: Réseaux thématiques de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2022
au 31 mars 2024
Acides biliaires et maladies inflammatoires chroniques de l’intestin : et si la solution était dans l’assiette?
Programme: Nouveaux Centres et Instituts de recherche - Subventions régulières
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 3 mars 2022
au 2 mars 2023
Microbiome and liver mechanisms underlying the impact of dietary proteins on obesity and insulin resistance
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 mars 2022
au 28 février 2023
Effects of egg yolk granule exposed to high hydrostatic pressure on the gut microbiota and metabolic health of obese mice
Programme: Accélération Québec (MITACS et gouvernement provincial)
Organisme(s) subventionnaire(s): MITACS Inc.
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 31 janvier 2022
au 31 mars 2023
Réseau de recherche sur la santé cardiométabolique, le diabète et l'obésité (CMDO U. Laval))
Programme: Réseaux thématiques de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Fonds de recherche du Québec - Santé
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2021
au 31 mars 2024
Effet de nouveaux ingrédients enrichis en constituants actifs issus du jaune d’oeuf sur la santé métabolique
Organisme(s) subventionnaire(s): Les Producteurs d'œufs du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 4 janvier 2021
au 5 janvier 2023
En route towards prebiotic clinical trials for enhancement of immunotherapies in bladder and prostate cancers
Programme: Transformational Research
Organisme(s) subventionnaire(s): Weston Family Foundation
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juin 2020
au 30 avril 2024
Programme de recherche sur la valorisation de biomasses marines et végétales et objectivation d’ingrédients bioactifs
Programme: 32ème appel-Bioagroalimentaire
Organisme(s) subventionnaire(s): Consortium de recherche et innovations en bioprocédés industriels au Québec
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 31 janvier 2020
au 30 novembre 2024
Développement de procédés verts pour la production et la concentration d'extraits de biomasses végétales et marines, et évaluation de leur potentiel anti-microbien et anti-biofilm
Programme: Subventions de recherche et développement coopérative (RDC)
Organisme(s) subventionnaire(s): Secrétariat Inter-Conseils (Canada) (CRSH, CRSNG, IRSC), Conseil de recherches en sciences naturelles et génie Canada, Coopérative Forestière Ferland-Boilleau, SiliCycle Inc., Fruit d'or inc
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 31 janvier 2020
au 30 novembre 2024
Dissecting host-microbiome modifiers of type 2 diabetes risk - Objective 1.1
Programme: Subvention d'équipe : Initiative canadienne microbiome 2 : Équipes de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2019
au 31 octobre 2024
Dissecting host-microbiome modifiers of type 2 diabetes risk - Objective 1.3
Programme: Subvention d'équipe : Initiative canadienne microbiome 2 : Équipes de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2019
au 31 octobre 2024
Dissecting host-microbiome modifiers of type 2 diabetes risk - Objective 1.2
Programme: Subvention d'équipe : Initiative canadienne microbiome 2 : Équipes de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2019
au 31 octobre 2024
Dissecting host-microbiome modifiers of type 2 diabetes risk - Transferts interinstitutionnels
Programme: Subvention d'équipe : Initiative canadienne microbiome 2 : Équipes de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2019
au 31 octobre 2024
Dissecting host-microbiome modifiers of type 2 diabetes risk - Objective 3.2
Programme: Subvention d'équipe : Initiative canadienne microbiome 2 : Équipes de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2019
au 31 octobre 2024
Dissecting host-microbiome modifiers of type 2 diabetes risk
Programme: Subvention d'équipe : Initiative canadienne microbiome 2 : Équipes de recherche
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 novembre 2019
au 31 octobre 2024
Prebiotics to modify the gut microbiome and enhance immune checkpoint blockers
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université de Montréal
Du 1 octobre 2019
au 30 septembre 2024
Linking lifestyle behaviors, microbiota & cardiometabolic health from childhood to early adulthood: The QUALITY Cohort
Programme: Subvention Projet
Organisme(s) subventionnaire(s): Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université de Montréal
Du 1 octobre 2019
au 30 septembre 2023
Valorisation des coproduits de la transformation des biomasses marines pour les secteurs bio- et agro-alimentaires
Organisme(s) subventionnaire(s): Consortium de recherche et innovations en bioprocédés industriels au Québec, Les crabiers du Nord Inc., LA Renaissance des îles Inc., Poisson Salé Gaspésien Ltée, Probiotech Inc., E. Gagnon & Fils Ltée, Diana Pet Food, Unipêche M.D.M. Ltée, Lelièvre Lelièvre et Lemoignan Ltée
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 5 août 2019
au 5 août 2023
Valorisation des coproduits de la transformation des biomasses marines pour les secteurs bio- et gr-alimentaires
Programme: Subventions de recherche et développement coopérative (RDC)
Organisme(s) subventionnaire(s): Conseil de recherches en sciences naturelles et génie Canada, Secrétariat Inter-Conseils (Canada) (CRSH, CRSNG, IRSC)
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 août 2019
au 4 août 2024
Targeting the gut microbiota with new extracts enriched with omega-3 PUFAs and polyphenols from nordic biosources to alleviate cardiometabolic diseases
Programme: Fonds d'excellence en recherche Apogée Canada
Organisme(s) subventionnaire(s): Secrétariat des programmes interorganismes à l’intention des établissements
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 17 octobre 2018
au 31 mars 2023
Metabolic Adaptations and Role of Nutritionnally-Mediated Gut Microbiota changes Following Mango Consumption in Overweight Men and Women : The MANGO Pilot Study
Organisme(s) subventionnaire(s): National Mango Board
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 23 avril 2018
au 31 décembre 2022
Smart, adaptative, and autonomous sensing
Programme: Programme de formation orientée vers la nouveauté, la collaboration et l'expérience en recherche (FONCER)
Organisme(s) subventionnaire(s): Université Laval - Fonds internes, Sentinelle Nord, Conseil de recherches en sciences naturelles et génie Canada, Secrétariat Inter-Conseils (Canada) (CRSH, CRSNG, IRSC)
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2017
au 31 mars 2024
Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF)
Programme: Regroupements stratégiques NT
Organisme(s) subventionnaire(s): Institut national de recherche scientifique (INRS), Fonds de recherche du Québec - Nature et technologies, Université Laval - Fonds internes, Université McGill, Université du Québec à Rimouski, Université de Sherbrooke
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 avril 2017
au 31 mars 2024
Translational approach to establish the cardiometabolic health effects and mechanisms of action of fish nutrients: from animal models to obese insulin-resistant subjects
Programme: Subventions de recherche programmatique sur l’alimentation et la santé
Organisme(s) subventionnaire(s): Cooke Aquaculture, Instituts de recherche en santé du Canada
Type de financement: Subvention
Établissement tête: Université Laval
Du 1 juin 2013
au 31 mars 2023
Encadrements terminés dans les 5 dernières années
Publications des 5 dernières années
Rise in plasma bile acids following hypoabsorptive bariatric surgeries predicts beneficial metabolic and homeostatic outcomes in male rats American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, 2024/12/01. Paulette Mukorako, Audrey-Anne Lavoie, Jocelyn Trottier, Natacha Lemoine, Laurent Biertho, Stéfane Lebel, Julie Plamondon, André Tchernof, David H. St-Pierre, André Marette, Olivier Barbier, Denis Richard. DOI 10.1152/ajpgi.00289.2023
Translational approach to establish the cardiometabolic health effects and mechanisms of action of fish nutrients–it takes a village Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2024/11/01. Patricia L. Mitchell, Geneviève Pilon, Laurent Bazinet, Claudia Gagnon, S. John Weisnagel, Hélène Jacques, Marie-Claude Vohl, André Marette. DOI 10.1139/apnm-2024-0111
The metabolic benefits of substituting sucrose for maple syrup are associated with a shift in carbohydrate digestion and gut microbiota composition in high-fat high-sucrose diet-fed mice American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 2023/12/01. Arianne Morissette, Diana Majolli André, Anne-Laure Agrinier, Thibault V. Varin, Geneviève Pilon, Nicolas Flamand, Vanessa P. Houde, André Marette. DOI 10.1152/ajpendo.00065.2023
Impact of a Whey Protein Hydrolysate Treated by Electrodialysis with Ultrafiltration Membrane on the Development of Metabolic Syndrome and the Modulation of Gut Microbiota in Mice International Journal of Molecular Sciences, 2023/08/19. Valentine Renaud, Mélanie Faucher, Marie-Julie Dubois, Geneviève Pilon, Thibault Varin, André Marette, Laurent Bazinet. DOI 10.3390/ijms241612968
Impact of Blueberry Consumption on the Human Fecal Bileacidome: A Pilot Study of Bile Acid Modulation by Freeze-Dried Blueberry Nutrients, 2022/09/17. William Gagnon, Véronique Garneau, Jocelyn Trottier, Mélanie Verreault, Charles Couillard, Denis Roy, André Marette, Jean-Philippe Drouin-Chartier, Marie-Claude Vohl, Olivier Barbier. DOI 10.3390/nu14183857
Impact of Blueberry Consumption on the Human Fecal Bileacidome: A Pilot Study 2022/08/10. William Gagnon, Véronique Garneau, Jocelyn Trottier, Mélanie Verreault, Charles Couillard, Denis Roy, André Marette, Jean Philippe Drouin-Chartier, Marie-Claude Vohl, Olivier Barbier. DOI 10.20944/preprints202208.0202.v1
Antimicrobial Resistance in the Environment: Towards Elucidating the Roles of Bioaerosols in Transmission and Detection of Antibacterial Resistance Genes Antibiotics, 2022/07. Paul George, Florent Rossi, Magali-Wen St-Germain, Pierre Amato, Thierry Badard, Michel G. Bergeron, Maurice Boissinot, Steve J. Charette, Brenda L. Coleman, Jacques Corbeil, Alexander Culley, Marie-Lou Gaucher, Matthieu Girard, Stéphane Godbout, Shelley P. Kirychuk, Andre Marette, Allison McGeer, Patrick O'Shaughnessy, E. Jane Parmley, Serge Simard, Richard J. Reid-Smith, Edward Topp, Luc Trudel, Maosheng Yao, Patrick Brassard, Anne-Marie Delort, Araceli D. Larios, Valérie Létourneau, Valérie E. Paquet, Marie-Hélène Pedneau, Émilie Pic, Brooke Thompson, Marc Veillette, Mary Thaler, Ilaria Scapino, Maria Lebeuf, Mahsa Baghdadi, Alejandra Castillo Toro, Amélia Bélanger Cayouette, Marie-Julie Dubois, Alicia Durocher, Sarah B. Girard, Andrea Katherín Carranza Diaz, Asmaâ Khalloufi, Samantha Leclerc, Joanie Lemieux, Manuel Pérez Maldonado, Geneviève Pilon, Colleen P. Murphy, Charly A. Notling, Daniel Ofori-Darko, Juliette Provencher, Annabelle Richer-Fortin, Nathalie Turgeon, Caroline Duchaine. DOI 10.3390/antibiotics11070974
Gut Microbial Signatures of Distinct Trimethylamine N-Oxide Response to Raspberry Consumption Nutrients, 2022/04. Maximilien Franck, Juan de Toro-Martín, Thibault V. Varin, Véronique Garneau, Geneviève Pilon, Denis Roy, Patrick Couture, Charles Couillard, Andre Marette, Marie-Claude Vohl. DOI 10.3390/nu14081656
Raspberry consumption: identification of distinct immune-metabolic response profiles by whole blood transcriptome profiling The Journal of Nutritional Biochemistry, 2022/03. Maximilien Franck, Juan de Toro-Martín, Thibault V. Varin, Véronique Garneau, Geneviève Pilon, Denis Roy, Patrick Couture, Charles Couillard, André Marette, Marie-Claude Vohl. DOI 10.1016/j.jnutbio.2022.108946
Fish oil replacement prevents, while docosahexaenoic acid‐derived protectin DX mitigates end‐stage‐renal‐disease in atherosclerotic diabetic mice The FASEB Journal, 2021/05. Laís R. Perazza, Patricia L. Mitchell, Farah Lizotte, Benjamin A. H. Jensen, Philippe St‐Pierre, Jocelyn Trottier, Olivier Barbier, Patrick Mathieu, Pedro M. Geraldes, André Marette. DOI 10.1096/fj.202100073R
Bacterial Postbiotics as Promising Tools to Mitigate Cardiometabolic Diseases Journal of Lipid and Atherosclerosis, 2021. Fernando F. Anhê, Benjamin A. H. Jensen, Lais Rossi Perazza, André Tchernof, Jonathan D. Schertzer, André Marette. DOI 10.12997/jla.2021.10.2.123
Microbial translocation in type 2 diabetes: when bacterial invaders overcome host defence in human obesity Gut, 2020/10. Benjamin AH Jensen, Andre Marette. DOI 10.1136/gutjnl-2020-321288
Potential therapeutic applications of the gut microbiome in obesity: from brain function to body detoxification International Journal of Obesity, 2020/09. Béatrice S.-Y. Choi, Laurence Daoust, Geneviève Pilon, André Marette, Angelo Tremblay. DOI 10.1038/s41366-020-0618-3
Yogurt and cardiometabolic health,Yaourt et santé cardio-métabolique Medecine des Maladies Metaboliques, 2020. Morissette, A., Daniel, N., Marette, A.. DOI 10.1016/j.mmm.2020.10.012
Wild blueberry proanthocyanidins shape distinct gut microbiota profile and influence glucose homeostasis and intestinal phenotypes in high-fat high-sucrose fed mice Scientific Reports, 2020. Rodríguez-Daza, M.-C., Daoust, L., Boutkrabt, L., Pilon, G., Varin, T., Dudonné, S., Levy, É., Marette, A., Roy, D., Desjardins, Y.. DOI 10.1038/s41598-020-58863-1
Type 2 diabetes influences bacterial tissue compartmentalisation in human obesity Nature Metabolism, 2020. Anhê, F.F., Jensen, B.A.H., Varin, T.V., Servant, F., Van Blerk, S., Richard, D., Marceau, S., Surette, M., Biertho, L., Lelouvier, B., Schertzer, J.D., Tchernof, A., Marette, A.. DOI 10.1038/s42255-020-0178-9
Two polyphenol-rich Brazilian fruit extracts protect from diet-induced obesity and hepatic steatosis in mice Food and Function, 2020. Ballard, C.R., Dos Santos, E.F., Dubois, M.-J., Pilon, G., Cazarin, C.B.B., Maróstica Junior, M.R., Marette, A.. DOI 10.1039/d0fo01912g
The Bacterium Akkermansia muciniphila: A Sentinel for Gut Permeability and Its Relevance to HIV-Related Inflammation Frontiers in Immunology, 2020. Ouyang, J., Lin, J., Isnard, S., Fombuena, B., Peng, X., Marette, A., Routy, B., Messaoudene, M., Chen, Y., Routy, J.-P.. DOI 10.3389/fimmu.2020.00645
Sex-differences in echocardiographic assessment of aortic valve in young adult LDLr<sup>−/−</sup>/ApoB<sup>100/100</sup>/IGF-II<sup>+/−</sup> mice Experimental Gerontology, 2020. Annabi, M.-S., Clisson, M., Fleury, M.-A., Voisine, M., Hervault, M., Shen, M., Boilard, A.-J., Marette, A., Ong, G., Côté, N., Clavel, M.-A.. DOI 10.1016/j.exger.2020.111075
Screening for metabolic syndrome application of a herring by-product hydrolysate after its separation by electrodialysis with ultrafiltration membrane and identification of novel anti-inflammatory peptides Separation and Purification Technology, 2020. Durand, R., Pellerin, G., Thibodeau, J., Fraboulet, E., Marette, A., Bazinet, L.. DOI 10.1016/j.seppur.2019.116205
Rhubarb supplementation prevents diet-induced obesity and diabetes in association with increased akkermansia muciniphila in mice Nutrients, 2020. Régnier, M., Rastelli, M., Morissette, A., Suriano, F., Le Roy, T., Pilon, G., Delzenne, N.M., Marette, A., Van Hul, M., Cani, P.D.. DOI 10.3390/nu12102932
Repurposing metformin in nondiabetic people with HIV: Influence on weight and gut microbiota Open Forum Infectious Diseases, 2020. Isnard, S., Lin, J., Fombuena, B., Ouyang, J., Varin, T.V., Richard, C., Marette, A., Ramendra, R., Planas, D., Marchand, L.R., Messaoudene, M., Van Der Ley, C.P., Kema, I.P., Ahmed, D.S., Zhang, Y., Finkelman, M., Routy, B., Angel, J., Ancuta, P., Routy, J.-P.. DOI 10.1093/ofid/ofaa338
Metformin effect on gut microbiota: Insights for HIV-related inflammation AIDS Research and Therapy, 2020. Ouyang, J., Isnard, S., Lin, J., Fombuena, B., Marette, A., Routy, B., Chen, Y., Routy, J.-P.. DOI 10.1186/s12981-020-00267-2
Maternal folic acid supplementation does not counteract the deleterious impact of prenatal exposure to environmental pollutants on lipid homeostasis in male rat descendants Journal of Developmental Origins of Health and Disease, 2020. Navarro, P., Dalvai, M., Charest, P.L., Herst, P.M., Lessard, M., Marcotte, B., Mitchell, P.L., Leblanc, N., Kimmins, S., Trasler, J., MacFarlane, A.J., Marette, A., Bailey, J.L., Jacques, H.. DOI 10.1017/S2040174419000497
Gut microbiota impairs insulin clearance in obese mice Molecular Metabolism, 2020. Foley, K.P., Zlitni, S., Duggan, B.M., Barra, N.G., Anhê, F.F., Cavallari, J.F., Henriksbo, B.D., Chen, C.Y., Huang, M., Lau, T.C., Plante, R., Schwab, M., Marette, A., Schertzer, J.D.. DOI 10.1016/j.molmet.2020.101067
Distinct effects of milk-Derived and fermented dairy protein on gut microbiota and cardiometabolic markers in diet-Induced obese mice Journal of Nutrition, 2020. Perazza, L.R., Daniel, N., Dubois, M.-J., Pilon, G., Varin, T.V., Blais, M., Martinez Gonzales, J.L., Bouchard, M., Asselin, C., Lessard, M., Pouliot, Y., Roy, D., Marette, A.. DOI 10.1093/jn/nxaa217
Differential effects of chronic ingestion of refined sugars versus natural sweeteners on insulin resistance and hepatic steatosis in a rat model of diet-induced obesity Nutrients, 2020. Valle, M., St-Pierre, P., Pilon, G., Marette, A.. DOI 10.3390/nu12082292
Dietary sucrose induces metabolic inflammation and atherosclerotic cardiovascular diseases more than dietary fat in LDLr<sup>−/−</sup> ApoB<sup>100/100</sup> mice Atherosclerosis, 2020. Perazza, L.R., Mitchell, P.L., Jensen, B.A.H., Daniel, N., Boyer, M., Varin, T.V., Bouchareb, R., Nachbar, R.T., Bouchard, M., Blais, M., Gagné, A., Joubert, P., Sweeney, G., Roy, D., Arsenault, B.J., Mathieu, P., Marette, A.. DOI 10.1016/j.atherosclerosis.2020.05.002
Characterization of a Coproduct from the Sea Cucumber Cucumaria frondosa and Its Effects on Visceral Adipocyte Size in Male Wistar Rats Marine drugs, 2020. Ramalho, A., Leblanc, N., Fortin, M.-G., Marette, A., Tchernof, A., Jacques, H.. DOI 10.3390/md18110530
Blueberry proanthocyanidins and anthocyanins improve metabolic health through a gut microbiota-dependent mechanism in diet-induced obese mice American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism, 2020. Morissette, A., Kropp, C., Songpadith, J.-P., Moreira, R.J., Costa, J., Mariné-Casadó, R., Pilon, G., Varin, T.V., Dudonné, S., Boutekrabt, L., St-Pierre, P., Levy, E., Roy, D., Desjardins, Y., Raymond, F., Houd, V.P., Marette, A.. DOI 10.1152/AJPENDO.00560.2019
Berry Polyphenols and Fibers Modulate Distinct Microbial Metabolic Functions and Gut Microbiota Enterotype-Like Clustering in Obese Mice Frontiers in Microbiology, 2020. Rodríguez-Daza, M.-C., Roquim, M., Dudonné, S., Pilon, G., Levy, E., Marette, A., Roy, D., Desjardins, Y.. DOI 10.3389/fmicb.2020.02032
Animal and cellular studies demonstrate some of the beneficial impacts of herring milt hydrolysates on obesity-induced glucose intolerance and inflammation Nutrients, 2020. Durand, R., Ouellette, A., Houde, V.P., Guénard, F., Varin, T.V., Marcotte, B., Pilon, G., Fraboulet, E., Vohl, M.-C., Marette, A., Bazinet, L.. DOI 10.3390/nu12113235
An American Physiological Society cross-journal Call for Papers on “Deconstructing Organs: Single-Cell Analyses, Decellularized Organs, Organoids, and Organ-on-a-Chip Models” American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology, 2020. Adams, J.C., Darwin Bell, P., Bodine, S.C., Brooks, H.L., Bunnett, N., Joe, B., Keehan, K.H., Kleyman, T.R., Marette, A., Morty, R.E., Ramírez, J.-M., Thomsen, M.B., Yates, B.J., Zucker, I.H.. DOI 10.1152/ajplung.00311.2020
A polyphenol-rich cranberry extract protects against endogenous exposure to persistent organic pollutants during weight loss in mice Food and Chemical Toxicology, 2020. Choi, B.S.-Y., Varin, T.V., St-Pierre, P., Pilon, G., Tremblay, A., Marette, A.. DOI 10.1016/j.fct.2020.111832
Bacteria to alleviate metabolic syndrome Nature Medicine, 2019/07. Fernando F. Anhê, Jonathan D. Schertzer, André Marette. DOI 10.1038/s41591-019-0516-1
Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice Gut, 2019. Anhê, F.F., Nachbar, R.T., Varin, T.V., Trottier, J., Dudonné, S., Le Barz, M., Feutry, P., Pilon, G., Barbier, O., Desjardins, Y., Roy, D., Marette, A.. DOI 10.1136/gutjnl-2017-315565
Total Synthesis of the Antidiabetic (Type 2) Lipid Mediator Protectin DX/PDX Journal of Organic Chemistry, 2019. Sancéau, J.-Y., Maltais, R., Poirier, D., Marette, A.. DOI 10.1021/acs.joc.8b01973
The hepatokine Tsukushi is released in response to NAFLD and impacts cholesterol homeostasis JCI Insight, 2019. Mouchiroud, M., Camiré, É., Aldow, M., Caron, A., Jubinville, É., Turcotte, L., Kaci, I., Beaulieu, M.-J., Roy, C., Labbé, S.M., Varin, T.V., Gélinas, Y., Lamothe, J., Trottier, J., Mitchell, P.L., Guénard, F., Festuccia, W.T., Joubert, P., Rose, C.F., Karvellas, C.J., Barbier, O., Morissette, M.C., Marette, A., Laplante, M.. DOI 10.1172/jci.insight.129492
The Impact of Dairy Products in the Development of Type 2 Diabetes: Where Does the Evidence Stand in 2019? Advances in Nutrition, 2019. Guo, J., Givens, D.I., Astrup, A., Bakker, S.J.L., Goossens, G.H., Kratz, M., Marette, A., Pijl, H., Soedamah-Muthu, S.S.. DOI 10.1093/advances/nmz050
The Hepatokine TSK does not affect brown fat thermogenic capacity, body weight gain, and glucose homeostasis Molecular Metabolism, 2019. Mouchiroud, M., Camiré, É., Aldow, M., Caron, A., Jubinville, É., Turcotte, L., Kaci, I., Beaulieu, M.-J., Roy, C., Labbé, S.M., Varin, T.V., Gélinas, Y., Lamothe, J., Trottier, J., Mitchell, P.L., Guénard, F., Festuccia, W.T., Joubert, P., Rose, C.F., Karvellas, C.J., Barbier, O., Morissette, M.C., Marette, A., Laplante, M.. DOI 10.1016/j.molmet.2019.09.014
Simultaneous double cationic and anionic molecule separation from herring milt hydrolysate and impact on resulting fraction bioactivities Separation and Purification Technology, 2019. Durand, R., Fraboulet, E., Marette, A., Bazinet, L.. DOI 10.1016/j.seppur.2018.08.017
Reprint of “Postprandial lipemia and fecal fat excretion in rats is affected by the calcium content and type of milk fat present in Cheddar-type cheeses” Food Research International, 2019. Ayala-Bribiesca, E., Turgeon, S.L., Pilon, G., Marette, A., Britten, M.. DOI 10.1016/j.foodres.2018.10.089
Paneth cell α-defensins HD-5 and HD-6 display differential degradation into active antimicrobial fragments Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 2019. Ehmann, D., Wendler, J., Koeninger, L., Larsen, I.S., Klag, T., Berger, J., Marette, A., Schaller, M., Stange, E.F., Malek, N.P., Jensen, B.A.H., Wehkamp, J.. DOI 10.1073/pnas.1817376116
Metabolic syndrome exacerbates pulmonary hypertension due to left heart disease Circulation Research, 2019. Ranchoux, B., Nadeau, V., Bourgeois, A., Provencher, S., Tremblay, É., Omura, J., Coté, N., Abu-Alhayja'A, R., Dumais, V., Nachbar, R.T., Tastet, L., Dahou, A., Breuils-Bonnet, S., Marette, A., Pibarot, P., Dupuis, J., Paulin, R., Boucherat, O., Archer, S.L., Bonnet, S., Potus, F.. DOI 10.1161/CIRCRESAHA.118.314555
Inhibition of mitochondrial complex 1 by the S6K1 inhibitor PF-4708671 partly contributes to its glucose metabolic effects in muscle and liver cells Journal of Biological Chemistry, 2019. Shum, M., Houde, V.P., Bellemare, V., Moreira, R.J., Bellmann, K., St-Pierre, P., Viollet, B., Foretz, M., Marette, A.. DOI 10.1074/jbc.RA119.008488
In vivo screening of multiple bacterial strains identifies Lactobacillus rhamnosus Lb102 and Bifidobacterium animalis ssp. Lactis Bf141 as probiotics that improve metabolic disorders in a mouse model of obesity FASEB Journal, 2019. Le Barz, M., Daniel, N., Varin, T.V., Naimi, S., Demers-Mathieu, V., Pilon, G., Audy, J., Laurin, É., Roy, D., Urdaci, M.C., St-Gelais, D., Fliss, I., Marette, A.. DOI 10.1096/fj.201801672R
Impact of a high hydrostatic pressure pretreatment on the separation of bioactive peptides from flaxseed protein hydrolysates by electrodialysis with ultrafiltration membranes Separation and Purification Technology, 2019. Cecile Urbain Marie, G., Perreault, V., Henaux, L., Carnovale, V., Aluko, R.E., Marette, A., Doyen, A., Bazinet, L.. DOI 10.1016/j.seppur.2018.09.063
Identification of a novel antibacterial peptide from atlantic mackerel belonging to the gapdh-related antimicrobial family and its in vitro digestibility Marine Drugs, 2019. Offret, C., Fliss, I., Bazinet, L., Marette, A., Beaulieu, L.. DOI 10.3390/md17070413
Human Paneth cell α-defensin-5 treatment reverses dyslipidemia and improves glucoregulatory capacity in diet-induced obese mice American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism, 2019. Larsen, I.S., Fritzen, A.M., Carl, C.S., Agerholm, M., Damgaard, M.T.F., Holm, J.B., Marette, A., Nordkild, P., Kiens, B., Kristiansen, K., Wehkamp, J., Jensen, B.A.H.. DOI 10.1152/ajpendo.00019.2019
How charge and triple size-selective membrane separation of peptides from Salmon protein hydrolysate orientate their biological response on glucose uptake International Journal of Molecular Sciences, 2019. Henaux, L., Thibodeau, J., Pilon, G., Gill, T., Marette, A., Bazinet, L.. DOI 10.3390/ijms20081939
Host–Microbe Interplay in the Cardiometabolic Benefits of Dietary Polyphenols Trends in Endocrinology and Metabolism, 2019. Anhê, F.F., Choi, B.S.Y., Dyck, J.R.B., Schertzer, J.D., Marette, A.. DOI 10.1016/j.tem.2019.04.002
Effects of 6-month Vitamin D supplementation on insulin sensitivity and secretion: A randomised, placebo-controlled trial European Journal of Endocrinology, 2019. Lemieux, P., John Weisnagel, S., Caron, A.Z., Julien, A.-S., Morisset, A.-S., Carreau, A.-M., Poirier, J., Tchernof, A., Robitaille, J., Bergeron, J., Marette, A., Vohl, M.-C., Gagnon, C.. DOI 10.1530/EJE-19-0156
Characterization and visualization of the liposecretion process taking place during ceiling culture of human mature adipocytes Journal of Cellular Physiology, 2019. Côté, J.A., Gauthier, M.-F., Ostinelli, G., Brochu, D., Bellmann, K., Marette, A., Julien, F., Lebel, S., Tchernof, A.. DOI 10.1002/jcp.27931
Benefits of 1-Year Lifestyle Modification Program on Exercise Capacity and Diastolic Function among Coronary Artery Disease Men with and Without Type 2 Diabetes Metabolic Syndrome and Related Disorders, 2019. Piché, M.-E., Poirier, P., Marette, A., Mathieu, P., Lévesque, V., Bibeau, K., Larose, E., Despres, J.-P.. DOI 10.1089/met.2018.0092
Alterations of Gut Microbiota After Biliopancreatic Diversion with Duodenal Switch in Wistar Rats Obesity Surgery, 2019. Mukorako, P., Lopez, C., Baraboi, E.-D., Roy, M.-C., Plamondon, J., Lemoine, N., Biertho, L., Varin, T.V., Marette, A., Richard, D.. DOI 10.1007/s11695-019-03911-7
Acute effects of single doses of bonito fish peptides and vitamin D on whole blood gene expression levels: A randomized controlled trial International Journal of Molecular Sciences, 2019. Guénard, F., Jacques, H., Gagnon, C., Marette, A., Vohl, M.-C.. DOI 10.3390/ijms20081944
Activated platelets promote an osteogenic programme and the progression of calcific aortic valve stenosis European Heart Journal, 2019. Bouchareb, R., Boulanger, M.-C., Tastet, L., Mkannez, G., Nsaibia, M.J., Hadji, F., Dahou, A., Messadeq, Y., Arsenault, B.J., Pibarot, P., Bossé, Y., Marette, A., Mathieu, P.. DOI 10.1093/eurheartj/ehy696
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